EN EVENTYRLIG DATAREISE

Alle voksne personer i dag har vært med på en aldeles utrolig teknologisk utvikling de to siste ti-årene. Noen har vært mer med på den enn andre. NorTec-gründer, og daglig leder, Frank Strand Kilen.

– Jeg begynte å selge PC´er i 1987. Den gang kostet de gjerne 30.000 – 40.000 kroner. Avansen jeg fikk som forhandler for ett PC-salg var såpass at det holdt til noen ukers lønn. Dagens fortjeneste rekker til en god lunsj!

Frank Strand Kilen sier det med et smil om munnen, men det underbygger at han har erfaringer fra databransjen som er bortimot unik. Han har vært med hele veien fra den gang datamaskinen var ansett som en kostbar nødvendighet for de få til det som i dag er allemannseie og et “must” for alle fra skolestartalder og opp til de som nærmer seg de 100.

– Våren 1987 startet jeg opp med salg av PC´er og regnskapsprogram. I 1995 fikk jeg med meg Svein Erik Elverum og NorTec-
eventyret startet. Strand Kilen, med økonomisk utdanning og selvlært dataekspert, sammen med datatekniker Elverum var en perfekt match. 17 år senere er matchen like god, noe som først og fremst kommer fram om man ser på NorTec-utviklingen.

Med en omsetning på knappe 16 millioner, sju årsverk og ikke minst en meget solid egenkapital har NorTec absolutt kommet for å bli. Så langt har de holdt på i snart 17 år. Det blir garantert 17 år til.

Strand Kilen er stolt over at NorTec på flere måter har bidratt til utvikling i Stjørdal. Ikke bare har de skapt sju arbeidsplasser i egen bedrift. De har også gått inn som største eier i nystartede Reklamebanken.

8-9.000 PC´er har NorTec solgt siden 1995. 2011 var første år med over 1.000 stk. En milepæl. Regnet ned til hver enkelt salgsdag handler det om fire-fem PC-salg hver eneste dag gjennom året.
– Nå skal alle fra de starter på skolen ha egen PC og helst også egen smarttelefon, sier NorTec-sjefen.

Frank Strand Kilen gliser godt når han tenker tilbake på historien og sin aller første PC – en ordentlig koloss.
– Jeg husker det nesten som det var i går. Den hadde en prosessor på 4,7 MHz, minne på 8 Kb, stor diskettstasjon og to-farget skjerm. Husker at den kostet 11.000 kroner da jeg hentet den på postkontoret i 1986. Da var jeg stolt og fornøyd, sier datagründeren, som i dag er like fornøyd når han setter seg ned i sofakroken og surfer ut i nettverdenen med lesebrettet. Den lille “dingsen” har en kapasitet verken Strand Kilen eller noen andre var i nærheten å drømme om for 26 år siden.

NORTEC – SMART FOR DIN BEDRIFT

NorTec-sjefen Frank Strand Kilen gliser litt. Han omtaler bedriften han er daglig leder for som “litt gammeldags og grei”. Men valget om å være gammeldags og grei er meget bevisst.

– Kundene som kommer til oss skal få gode råd. De skal bli rådet til å kjøpe det de har behov for, verken mer eller mindre. Vi skal innfri kundens forventninger, men også innfri våre råd i neste runde, sier NorTec-sjefen.

NorTec er litt motstrøms og er stolt over retningen de har valgt. Mens mange andre data- og telebutikker bare er forhandlere, har de like mange ansatte i verkstedet som i butikken.

– Det er bare i ytterst sjeldne tilfeller vi må sende utstyr fra oss for reparasjon. Det aller meste fikses av verkstedmannskapet vårt, sier Strand Kilen, som bare har en “negativ” ting å si om verkstedet sitt. – Prisene er litt lave dessverre, sier han med et bredt glis. Også det veldig bevisst i et marked med tøff konkurranse.

– Gjensalget er langt viktigere enn første salget. Vi ønsker fornøyde kunder som kommer tilbake og tilbake. Derfor tipper prisene ofte litt i kundenes favør når regningene summeres.

Men vanlig prisdumping oppleves ikke i NorTec-lokalene. – Dere vil aldri se lokkepriser hos oss. Vi ønsker nemlig å selge kundene det de virkelig trenger, til gode priser, og ikke et produkt som tilfeldigvis er på tilbud.

– Vi bistår med alt fra rådgivning, ved at vi selger de rette løsningene innenfor data og tele, og ikke minst har vi supporttjenester med garantert responstid og verksted. Absolutt alt kan vi hjelpe bedriftene med. Totalt sett er vi derfor den beste data- og teleleverandøren til små og store bedrifter i Værnes-regionen, sier Frank Strand Kilen og Svein Erik Elverum